25 lik Denetim Senaryosu Örnegi
Avşaroğlu Tarafından 09.01.2012 Tarihinde Eklendi ve 5600 Kez Okundu...

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ

EĞİTİM YÖNETİMİ  VE DENETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

 

 

TEYÖ 651- Eğitimde Çağdaş Denetim Yaklaşımları Dersi Dönem Ödevi

 

 

 

 

BİR DENETİM SENARYOSU

 

 

 

HAZIRLAYAN

102177125  Mehmet Emin ÖNDER

 

 

 

 

 

DANIŞMAN

Prof. Dr. Hüseyin BAŞAR

 

Aralık, 2011

Denge Oluşturan Denetçİ

            Sabah kahvaltımı yaptıktan sonra  iş yerime gitmek üzere evden çıktım.İş yerine vardım ve derin bir nefes aldım yapacak çok işim vardı.Masama oturduğum zaman ilk önce yıllık çalışma planı doğrultusunda  yapacağım çalışmalara baktım . Önümüzdeki hafta Merkez Yenişehir İlköğretim Okulu’nu denetleyecektik . Denetim grubundaki arkadaşlarla görüşerek denetim yapacağımız okulu bilgilendirmemizin daha doğru olacağını söyledim. Okul müdürünü arayarak “ Bir hafta sonra okulunuzu denetime geleceğiz.” dedim .  Okul müdürü de bundan önce böyle bir hareketle karşılaşmamış olacak ki  bana  teşekkür etti .

                Okulun bulunduğu çevreyi tanımak için araştırma yapmamın uygun olacağını düşündüm.Okul şehir merkezinde bulunmaktaydı.İnternet sitesinden okul ve çevresiyle ilgili bir araştırma yaptım. Bir hafta göz açıp kapayıncaya dek geçmişti. Planladığımız gibi denetim yapacağımız okula geldik.Okul müdürü Nihat DEMİR bizi kapıda karşıladı. Orta boylu , kırk yaşlarında , hafif kilolu , kendinden son derece emin ve hoşgörülü birine benziyordu . Biz gelmeden denetimin amacı doğrultusunda yönetici olması gerekenleri  yapmıştı.Bunun üzerine aramızda diyalog başladı.

                Mehmet Emin ÖNDER:Nihat Bey, Okul hakkında bizi bilgilendirir misiniz ?                                                          

                Nihat DEMİR: Okulumuz 1999 tarihinde alınan onayla Eğitim-Öğretime 2000 yılının Şubat ayında 562 öğrenci ile başlamış olup sonraki yılda 1274 öğrenciye ulaşmıştır. 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında okulumuz 2028 öğrenciye ulaşmıştır. Okulumuza Ertuğrulgazi Mahallesinin Büyük çoğunluğu gelmektedir.

       Okulumuz toplam 30 derslikten oluşup bu dersliklerden 4’ü Ana Sınıfı olarak kullanılmaktadır. Okulumuzda Fen laboratuarı, Kütüphane, Bilişim Teknoloji Sınıfı, İşlik ve Atölye bulunmaktadır.

                Okulumuzda 1 Müdür, 3 Müdür Yardımcısı,31 Sınıf Öğretmeni,36 Branş Öğretmeni,7 Okul Öncesi Öğretmeni,1 Memur , olarak eğitim ve öğretime devam etmekte olup İngilizce ,Müzik,Beden Eğitimi ve Rehber Öğretmen gibi branşlarda norm açığımız bulunmaktadır..

                Mehmet Emin ÖNDER: Durumsallık açısından okulun bulunduğu çevre ve ortam hakkında ne düşünüyor sunuz ?

                Nihat DEMİR:  Okulun  bulunduğu  çevrenin  genel  gelir  durumu düşüktür.İş  kapasitesi   yeterli  düzeyde  değildir.Nüfus  artışı  ve  göç  en  önemli  sorundur.Doğum ve ölüm  oranları  yüksektir.Örf,adet  ve  geleneklere  aşırı  bağlılık  söz konusudur.  Toplumsal  yapıyı  değiştirmek  uzun  zaman  alacaktır. Kentsel  dönüşümü gerçekleştirmekte  sorunlar  ortaya  çıkmaktadır.Okulun gelirini arttırıcı unsurların başında veli bağışları ve kantin gelirleri gelmektedir.Okulun giderlerini arttıran unsurların başında, temizlik gideri ve çevre düzenlemesi gelmektedir.Çevrede işsizlik önemli sorunlardan biridir.

Bu diyalogdan sonra  tüm okul personeli ile öğretmenler odasında toplantı yaptık . Başkan olarak önce kendimi ve arkadaşlarımı  tanıttım .  Bana rahatlıkla ulaşabilecekleri bir telefon numarası ve e-mail adresimi kurum çalışanlarına verdim. Herhangi bir durumla ilgili  beni rahatlıkla  arayabileceklerini söyledim . Okula geliş amacımızın kurumu ve çalışanlarını denetlemek olduğunu ve hangi denetçinin kimi denetleyeceğini açık bir şekilde izah ettim . Görevimizin sadece kurumdaki eksikleri bulup çıkarmak değil kurumda var olan eksikleri tespit edip düzeltmek , olumlu davranışları da ödüllendirerek kurumu geliştirmektir dedim.

Benim Denetim yapacağım öğretmen Türkçe öğretmeniydi . Gayet kibar , düzgün giyimli , uzun boylu , yakışıklı biriydi . Türkçe öğretmeni Mustafa Zübeyir GEZ  ile görüşmek için uygun bir mekan seçtik ve diyalog başladı.

 Mehmet Emin ÖNDER: Yıllık planını , rehberlik ve eğitsel kulüp dosyalarını, zümre tutanaklarını  ve tutulması gereken her türlü belgeyi incelemek istiyorum mümkün mü Mustafa bey,ayrıca velilerle iletişiminiz nasıl ?

Mustafa Zübeyir GEZ:Velilerle iletişimimiz çok iyi değil.

Dosyaların tutulduğunu ancak birtakım eksiklerin olduğunu tespit ettim

Mehmet Emin ÖNDER:  Mesleğinizde henüz yeni olduğunuz için birtakım eksikler olabilir  ama bu zamanla aşılabilecek  bir durumdur.

Rehberlik dosyasında rehberlik planının , öğrenci listelerinin , sınıf oturma düzeninin , öğrenci tanıma fişlerinin  (vs.) olduğu ancak öğrencileri daha iyi tanımak adına yaptığı anketlerin analiz edilmediğini gördüm .         

    Mehmet Emin ÖNDER: Sevgili hocam,anketleri niçin değerlendirmediniz ?

Mustafa Zübeyir GEZ:Ben anket sonuçlarını nasıl değerlendireceğimi bilmiyorum.Okulumuzda rehber öğretmen yok kimden yardım alabileceğini bilmiyorum.

 İlçe okullarından birinde çalışmakta olan bir rehber öğretmeni  arayarak kendisine göndereceğim öğretmene, anket  süreçleriyle ilgili detaylı bir bilgi vermesini ve uygulamanın nasıl olduğu ile ilgili kendisine yardım etmesini rica ettim .

  Öğretmene eksiklerinin bir kısmını tamamlaması için bir hafta süre verdiğimi ve bir hafta sonra kendisini telefonla arayacağımı belirttim . Denetim sonunda tüm personel ile  tekrar bir değerlendirme toplantısı yapmak üzere öğretmenler odasında toplandık . Görülen aksaklıklar ile ilgili genel bir değerlendirme yaptım . Kurum içinde birtakım  eksikliklerin olabileceğini ve bu eksiklikleri birlikte çözeceğimizi söyledim . Öğretmenlere teşekkür ederek oradan ayrıldık . Okul personeli bizi kapıda  uğurladı  . Herhalde  şimdiye kadar böyle bir denetim geçirmemişlerdi  .

 



En son eklenen 5 makale

Makale Başlığı
Ekleyen
Tarih
Okunma
Avşaroglu
05.05.2016
1239
TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ANKARA 3 SALDIRISININ BÖLGESEL AKTÖRLER VE OLAYA ETKİ EDEN PARAMETRELER YÖN
Avşaroglu
05.05.2016
1392
KENTLEŞME VE KONUT POLİTİKALARI
Avşaroglu
05.05.2016
1239
www.ozanavsaroglu.com
copyright (c) 2010-2011 Tüm Hakları Saklıdır
web tasarım fby
iletişim: efebeytasarim@yahoo.com