TEYÖ- 653-01- OKUL REHBERLİK HİZMETLERİ VE YÖNETİMİ
Avşaroğlu Tarafından 02.11.2011 Tarihinde Eklendi ve 4682 Kez Okundu...

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİM YÖNETİMİ VE DENETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
 
 
TEYÖ- 653-01- OKUL REHBERLİK HİZMETLERİ VE YÖNETİMİ
 
Bir Rehber Öğretmenle Mülakat
 
HAZIRLAYAN
102177125 Mehmet Emin ÖNDER
 
 
DANIŞMAN
Prof. Dr.Serdar ERKAN
Kasım, 2011
 
            Bu görüşme Yenişehir İlköğretim Okulu Rehber Öğretmeni Ahmet ALP  Beyle yapılmıştır. Görüşme sonunda röportaj kağıda dökülmüştür.
1.Sayın Alp   psikolojik danışmanlık - rehberlik nedir?
             Bir koruyucu ruh sağlığı hizmetidir.
            Bireyin; problemlerini çözebilmesi, bağımsız hale gelebilmesi ve içinde yaşadığı toplumun sorumlu ve üretken bir üyesi olabilmesi için sağlanan bir yardım sürecidir.
Bireyin kendisini ve çevresini tanımasına ve anlamasına yardım etme sürecidir.
Bireylere; kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitelerini kendilerine en uygun düzeyde geliştirmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı bir şekilde uyum sağlaması, böylece, kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce verilen psikolojik yardımlardır.

Psikolojik danışma olgusu; kişilerin kendilerin kendilerini tanıma, anlama, karşılaştıkları problem ve güçlükleri ifade etme, çözme, kendini gerçekleştirme ihtiyaçlarına cevap veren bir olgudur. Psikolojik danışma, her kesimden bireyleri kapsadığı gibi, okullarda öğrencileri de kapsar.

Toplumumuzda her kesimden bireylerin psikolojik danışmaya ihtiyacı vardır. Ancak pek çok nedenden dolayı bireyler bu hizmetten yararlanamamaktadır. Bu nedenler kısaca şöyle özetlenebilir: Yeterli sayıda uzmanın olmaması, rehber öğretmenlerin danışma konusunda yetersiz olmaları veya konuya fazla önem vermeyerek okullarda sadece rehberlik ( grup rehberliği) faaliyetlerini yürütmeleri, gerekli ortamın sağlanamaması, psikolojik danışma olgusunun yeterince tanıtılamaması, ihtiyaç olarak belirtilememesi gibi nedenlerdir.

Psikolojik danışma hizmetleri “ normal “ ölçütlerdeki kişilere verilmesi gereken hizmetlerdir. Bu kesim de yaklaşık % 85’ i kapsar. Nevrotik veya psikotik kişilere danışma yapılamaz. Bu gruba giren kişilerin “ terapi “ ve “psikiyatrik tedavi” görmeleri gerekir.

Okullarda, psikolojik danışma hizmetleri yeterince verilememektedir. Oysa, danışma yapılmadan rehberlik hizmetlerinden söz etmek mümkün değildir. Bu nedenle okullarda psikolojik danışma hizmetlerinin yaygınlaştırılması zorunludur. Öğrencilerin, yani genç kuşakların psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinden yararlanmaları hem bireylerin hem de toplumun sağlığı için çok önemli bir olgudur; bu nedenle yaygın ve işler hale getirilmelidir.

Okullarda öğrencilere psikolojik danışma hizmetlerinin verilebilmesi için rehber öğretmenin her şeyden önce mesleki yeterliliğe sahip olması gerekir. Bunun yanında tecrübe de önemli bir etkendir. Aynı zamanda istekli ve inançlı da olması gerekir. Bunların dışında, bir danışmanın sahip olması gereken kişilik özelliklerini de bulundurması gerekmektedir. Rehber öğretmen mesleğinin özelliklerini çok iyi bilmeli ve psikolojik danışmanın etik (ahlak) kurallarını benimseyerek uygulamalıdır. Tabii ki tüm bunlar için rehber öğretmenin kendisini çok iyi yetiştirmesi ve sürekli olarak bilgilerini yenilemesi gereklidir.

2. Psikolojik danışmanlık – rehberlik ne değildir?
            Bireye tek yönlü yapılan bir yardım değildir.
Temelinde, bireye acıma duygusuyla yaklaşmak, onun sorunlarını onun adına çözmek gibi bir anlayış yoktur.
Bireyin sadece duygusal yanıyla ilgilenmez; sosyal, duyuşsal, zihinsel, hatta fiziksel gelişimle ilgili her türlü sorun, mesleki ve eğitsel sorunlar ve tüm kişisel sorunlar rehberliğin yakından ilgilendiği konulardır.
Rehberlik, bir disiplin görevi değildir; rehberlik yargılamaz ve ceza vermez.
Rehberlik yardımı sadece sorunlu öğrencilere verilen bir yardım değildir. Sorunu olsun olmasın, her birey, zaman zaman psikolojik yardıma ihtiyaç duyabilir.
 
 3. Yenişehir İlköğretim Okulu Rehberlik Servisinden kimler yardım alabilir?
            Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi tüm Yenişehir İlköğretim Okulu   öğrencilerine ve personeline hizmet vermektedir.
 
 4. Psikolojik danışmanlık hangi konularda yardımcı olabilir?
            Psikolojik Danışmanlık Birimi, yaşadığınız birçok kişisel ve ilişkisel sıkıntı konusunda yardım sağlayabilir. Kaygı, depresyon, stres, aile ve arkadaşlık ilişkileri, akademik kaygılar ve güçlükler, uyum problemleri, ikilemler ve zor kararlar, madde ve alkol bağımlılığı, beslenme bozuklukları ve bunlar gibi yaşamınızı etkileyebilecek birçok konuda görüşme, bilgilendirme ve yönlendirme hizmeti vermektedir.
 
 5. Neden bir yakına değil de uzmana gidilir?    
            Hayatımızda sevinç ve hüzünlerimizi, doğal olarak, yakınlarımız ile paylaşırız. Profesyonel yardımın yakınların desteğinin yerine geçmesi düşünülmez, tam tersine, kişinin gelişimi için sağlıklı çevre desteği önerilir. Ancak, çevre, kişideki sorunların bir parçası olabilir ya da desteği yetersiz kalabilir. Bu durumda, eğitimli ve nesnel yaklaşıma gerek duyulur.
 
 6. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık işe yarar mı?
            Yapılan araştırmalar, profesyonel yardımın yararlı olduğunu göstermektedir. Ancak, bu hizmetlerden yararlanabilmek için kişinin istek duyması ve çaba göstermesi, yardım sürecine etkin ve düzenli olarak katılması gerekmektedir.
 7. Ücret ödeyecek miyim?
            Psikolojik Danışmanlık Biriminde tüm görüşmeler ücretsizdir.
 
 8. Konuştuklarımız aramızda mı kalacak?        
            Psikolojik Danışmanlık Biriminde, kişisel bilgiler ve görüşme içerikleri, sizin izniniz olmadan kesinlikle kimseyle paylaşılmaz. Ancak, sizin zarar görmeniz, bir başkasının zarar görmesi ya da hayati tehlike altında olması durumunda sizinle ilgili bilgiler paylaşılabilir. Bu koşullar altında dahi, bilgi vermeden önce sizinle temasa geçilmeye çalışılır.
 
 9. Şu sıralar hayattan hiç lezzet almıyorum. Çevremdekiler “Depresyondasın, geçer.” diyorlar. Ne yapmalıyım?
            Öncelikle, içinde bulunduğunuz durumun depresyon olup olmadığına karar vermek için kesinlikle bir uzmana başvurun. Eğer gerçekten depresyonda iseniz "Kendiliğinden geçer." diye beklemeyin. Çünkü depresyon bir hastalıktır ve kişinin, iradesiyle üstesinden gelebileceği bir durum değildir. Mutlaka destek almanız gerekir.
 
 
10. Psikolojik desteğe başvurmak istiyorum fakat çevrem tarafından olumsuz algılanmak endişesini yenip başvuramıyorum, ne yapmalıyım?
            Toplum tarafından “Psikolojik desteği deliler alır, psikolojik destek alanlar kendine yetemeyen, başarısız kişilerdir.” gibi hem olumsuz hem de yanlış ön yargılar nedeniyle pek çok insan, ihtiyaç duyduğu halde, böyle bir destek almamayı tercih ediyor. Bu ise kişinin durumunun daha kötüye gitmesine neden olabiliyor. Bunun için öncelikle psikolojik desteğin ne olduğu ve ne olmadığı konusunda uzmanlardan bilgi alarak mevcut soru işaretlerinden, şüphelerden kurtulmak gerekir. Psikolojik yardımı gerektirecek bir durum söz konusu olduğunda yardım bir uzmandan yardım alınmalıdır.
 
11.Sayın Alp iyi bir görüşmecinin nitelikleri neler olmalıdır ?
            Sayın Önder iyi bir görüşmecinin niteliklerini şu şekilde sıralayabiliriz.
1- Görüşmeci kişilik sahibi ve sıcak kanlı olmalıdır.
2- Görüşme yaptığı kişiye karşı saygılı ve güven verici olmalıdır.
3- Aceleci ve telaşlı olmamalıdır.
4- Anlayış ve sezgi gücüne sahip olmalıdır.
5- Sabırlı ve bu göreve gönüllü olmalıdır.
6- Aşrı derecede otoriter ve büyüklük duygusu içinde olmamalıdır.
7- Özür arama ve acıma duygusu içinde olmamalıdır.
8- Problemli, kompleksli ve peşin hükümlü olmamalıdır.
9- Peşin hükümle birlikte görüştüğü kişiye vaadlerde bulunmamalıdır.
10- Alanda yetişmiş uzman bir niteliğe sahip olmalıdır.
12.Sayın Alp görüşmede izlenecek yollar nasıl olmalıdır ?
            Sayın Önder iyi bir görüşmede şu yollar izlenmelidir.
1-Görüşme yapılacak yer aydınlık ve rahat olmalıdır.
2-Görüşmeden önce öğrenci hakkında gerekli bilgiler toplanmalıdır. (Öğretmenler ve veli den bilgi alınmalı,uygulanan test,anket,ölçek,envanter vb. tekniklerin sonuçları incelenmeli ve not alınmalıdır.)
3-Öğrenciye neler sorulacağı önceden tespit edilmelidir.
4-Öğrenci güven içinde olmalı,dışarıdan dinleniyor intibaı uyandırılmamalı, kayıt veya not tutmak için gerekli araçlar hazırlanmalıdır.,
13.Sayın Alp görüşme nasıl yapılmalıdır ?
            Sayın Önder iyi bir görüşme şu yollar izlenerek yapılmalıdır.
1-Öğrenci görüşme odasına güler yüzle alınmalı ve bir süre sohbet edilerek heyecanı yatıştırılmalıdır.
2-Görüşme sırasında görüşmeci az konuşmaya özen göstermeli.
3-Öğrenci konuşurken onu dikkatle dinlemeli, o konuşurken görüşmeci başka şeylerle meşgul olmamalıdır.
4-Öğrenciye öğüt vermekten onu yalanlamaktan, yargılamaktan kaçınılmalıdır.
5-Öğrenci, bazı sorulara cevap vermek istemiyorsa zorlanmamalıdır.
6-Cevaplar not edilmeli ve öğrenciye başka anlatacağı bir şeyin olup olmadığı sorulmalıdır.

            Görüşme bittikten sonra konuşma rapor edilmelidir. Görüşme yeterli bulunuyorsa yorum yapılmalıdır. Yorum sonuçları başka araştırmaların sonuçlarıyla karşılaştırılarak öğrenciye ya da veliye gerekli rehberlik yapılmalıdır.
14. Sayın Alp görüşmede edinilecek bilgiler nelerdir ?
            Sayın Önder   görüşmede edinilmesi düşünülen bilgiler şunlardır;
1-Öğrencinin probleminin farkında olup olmadığı öğrenilmelidir.
2-Çevresi ile ilişkileri (Aile içinde, oyunda, okuldaki davranışları)
3-Bedensel (fiziksel), ruhsal ve zihinsel görünümü.
a)-Muhakeme ve belleği, hayalleri, gece rüyaları, korkuları, endişeleri,
b)-Geleceğe yönelik planları,
c)-Bedenine karşı tutumu, kendini kime benzettiği, bedeni kusurları,
d)-Zeka durumu ve ilgileri.
 
15. Şu ana kadar hangi seminerleri verdiniz?
            Etkili ders çalışma ve iletişim ve beden dili ile ilgili seminerler verdik.
16. Sayın Alp okulda şiddeti önlemeye yönelik ne gibi çalışmalarınız var, anlatır mısınız?
            Sayın Önder  okulumuzdaki şiddeti önlemeye yönelik yıl boyunca yapacağımız çalışmaları planladık. Plan aşağıdaki gibidir.
 
2011–2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YENİŞEHİR İLKÖĞRETİM OKULU
RİSKLİ YAŞAM ŞARTLARINDAN KORUNMA, ÖNLEME VE MÜDAHALE HİZMETLERİ                             ŞİDDETİ ÖNLEME OKUL EYLEM PLANI
 

AYLAR
YAPILACAK ÇALIŞMALAR
İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KİŞİLER
KİMLERE YÖNELİK OLACAĞI
EYLÜL
Genelge ve yönetmelikler doğrultusunda Riskli Yaşam Şartlarından Korunma, Önleme ve Müdahale Hizmetleri Biriminin oluşturulması.
 
 
 
 
 
Riskli Yaşam Şartlarından Korunma Önleme ve Müdahale Hizmetleri Okul Çalışma Ekibi ve RAM
Öğrencilere, gerekli durumlarda öğretmenlere ve velilere
EKİM
Riskli Yaşam Şartlarından Korunma, Önleme ve Müdahale Hizmetleri Okul Eylem Planının hazırlanması ve bir nüshasının Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne gönderilmesi.
 
 
 
 
Riskli Yaşam Şartlarından Korunma Önleme ve Müdahale Hizmetleri Okul Çalışma Ekibi ve RAM
Öğrencilere, gerekli durumlarda öğretmenlere ve velilere
KASIM
Oluşturulan ekibin toplanarak, okul ve çevresindeki risk faktörlerinin neler olduğunu ve bunların öğrenciler üzerindeki olumsuz etkilerini tespit etmesi. Bunlar:
—Sözel ve/veya fiziksel olarak saldırgan davranışlar sergileme
—Uyum sorunu yaşama,
—Aile içi olumsuz ilişkiler,
—Kendini ifade edememe ve olumsuz iletişim,
—Erinlik ve ergenlik döneminde yaşanan fiziksel ve duygusal sorunlar,
—İnternet ve internet kâffelerin olumsuz etkileri ve
—Madde bağımlılığı.
 
 
Riskli Yaşam Şartlarından Korunma Önleme ve Müdahale Hizmetleri Okul Çalışma Ekibi ve RAM
Öğrencilere, gerekli durumlarda öğretmenlere ve velilere
ARALIK
—Olumlu iletişim becerileri ve empatik tutum kazandırma ve
—Öfke kontrolünü sağlama çalışmalarının yapılması.
 
 
 
 
 
Riskli Yaşam Şartlarından Korunma Önleme ve Müdahale Hizmetleri Okul Çalışma Ekibi ve RAM
Öğrencilere, gerekli durumlarda öğretmenlere ve velilere
OCAK
—Olumlu iletişim becerileri ve empatik tutum kazandırma ve
—Öfke kontrolünü sağlama çalışmalarına devam edilmesi.
 
 
 
 
Riskli Yaşam Şartlarından Korunma Önleme ve Müdahale Hizmetleri Okul Çalışma Ekibi ve RAM
Öğrencilere, gerekli durumlarda öğretmenlere ve velilere
ŞUBAT
—Ailenin önemini kazandırma ve
—Öz benlik-öz güven duygusunu geliştirme çalışmalarının yapılması.
 
 
 
 
 
Riskli Yaşam Şartlarından Korunma Önleme ve Müdahale Hizmetleri Okul Çalışma Ekibi ve RAM
Öğrencilere, gerekli durumlarda öğretmenlere ve velilere
MART
—Ailenin önemini kazandırma ve
—Öz benlik-öz güven duygusunu geliştirme çalışmalarına devam edilmesi.
 
 
 
 
Riskli Yaşam Şartlarından Korunma Önleme ve Müdahale Hizmetleri Okul Çalışma Ekibi ve RAM
Öğrencilere, gerekli durumlarda öğretmenlere ve velilere
NİSAN
—Erinlik ve ergenlik dönemi konularında bilgilendirme,
—İnterneti olumlu yönde kullanma konusunda bilgilendirme ve
—Madde bağımlılığı ve korunma yolları konusunda bilgilendirme çalışmalarının yapılması.
 
 
 
Riskli Yaşam Şartlarından Korunma Önleme ve Müdahale Hizmetleri Okul Çalışma Ekibi ve RAM
Öğrencilere, gerekli durumlarda öğretmenlere ve velilere
MAYIS
—Erinlik ve ergenlik dönemi konularında bilgilendirme,
—İnterneti olumlu yönde kullanma konusunda bilgilendirme ve
—Madde bağımlılığı ve korunma yolları konusunda bilgilendirme çalışmalarına devam edilmesi.
 
 
Riskli Yaşam Şartlarından Korunma Önleme ve Müdahale Hizmetleri Okul Çalışma Ekibi ve RAM
Öğrencilere, gerekli durumlarda öğretmenlere ve velilere
HAZİRAN
— Riskli Yaşam Şartlarından Korunma, Önleme ve Müdahale Hizmetleri Biriminin yıl boyunca yaptığı çalışmaların raporlaştırılarak Rehberlik Ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne Gönderilmesi.
 
 
Riskli Yaşam Şartlarından Korunma Önleme ve Müdahale Hizmetleri Okul Çalışma Ekibi ve RAM
Öğrencilere, gerekli durumlarda öğretmenlere ve velilere

 
 
    
 
 17-Sayın Alp okuldaki özel eğitim gerektiren(kaynaştırma) öğrencilerine yönelik ne gibi çalışmalarınız var. Anlatır mısınız?
                       Sayın Önder okulumuzda 9 tane özel eğitim gerektiren öğrenci var. Bunlara kaynaştırma eğitimine tabi öğrenci de diyebiliriz. Bu öğrencilere; okul idaresinden biri, sınıf rehber öğretmeni, öğrenci velisi ve okul rehber öğretmeni bir ekip oluşturarak, öğrencinin var olan performans düzeyine ve ihtiyaçları doğrultusunda Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) hazırlar. Bu plan  kaba değerlendirme ölçeği ile uygulanır.                              
18-Sayın Alp Bep nedir ?
                       Sayın Önder  BEP ‘in açılımı Bireyselleştirilmiş Eğitim Programıdır.         
*BEP özel gereksinimi öğrencilere, yararlanabilecekleri en üst düzeyde eğitim olanakları sunmayı amaçlayan bir özel eğitim programıdır.
*BEP özel eğitim gerektiren birey için geliştirilir ve ailesi tarafından onaylanarak, bireyin, ailenin ve öğretmenin gereksinimleri doğrultusunda hazırlanır ve hedeflenen amaçlarda verilecek destek eğitim hizmetlerini içerir.
*BEP belirlenen bir yıllık süre içinde bireyin öğrenme beklentilerinin, ihtiyaçlarının,ilgilerinin ve performansının bir özetidir.
*Özel   eğitim   gerektiren   öğrenci    için,    normal   okul    programındaki değişiklikleri ve uyarlamaları içeren yazılı bir plandır.
*Özel eğitim gerektiren öğrencinin gelişimini gözlemek ve iletişim kurmak için öğretmenlere yardımcı olan bir araçtır.
*Gerektiğinde    düzeltilebilen    ve    değiştirilebilen    esnek    bir   çalışma programıdır.
19-Sayın Alp kimlerin BEP’e ihtiyacı vardır ?
            Sayın Önder bunu kısaca şöyle yanıtlayabiliriz;
*Aynı yaş grubundaki çocuklara sağlanan eğitim olanaklarından yararlanmasını engelleyen özel eğitim gereksinimi olan bireylerin,
*Engelli ya da yetersizliği, eğitim performansını olumsuz etkileyen bireylerin,
*Gereksinimlerinin karşılanması için özel düzenlenmiş destek eğitime ihtiyacı olan bireylerin ,
bireyselleştirilmiş eğitim programlarına ihtiyacı vardır.
 
20-Sayın Alp  BEP’ in yasal dayanakları nelerdir  ?
            Sayın Önder;1997 yılında yürürlüğe giren 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname BEP' in hazırlanmasını ve uygulanmasını zorunlu hale getirmiştir.
2000 yılında yayınlanarak yürürlüğe giren Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ile BEP' te ne yapılacağına ve nasıl yapılacağına ilişkin açıklık getirilmeye çalışılmıştır.
En son 2006/2585 sayılı özel eğitim hizmetleri yönetmeliğinde BEP ile ilgili bilgiler verilmiştir.
 
21. Sayın Alp gerek öğrencilere gerek bizlere bir başarı hikayesi anlatır mısınız?
            Sayın Önder size bir başarı hikayesi anlatayım;Bir gün bir Profesör sınıfa girip karşısında duran seçilmiş öğrencilere kısa bir süre baktıktan sonra:
-Bugün 'Zaman Yönetimi' konusunda deneyle karışık bir sınav yapacağız" dedi.
Kürsüye yürüdü, kürsünün altından kocaman bir kavanoz çıkarttı. Arkadan kürsünün altından bir düzine yumruk büyüklüğünde taş aldı ve taşları büyük bir dikkatle kavanozun içine yerleştirmeye başladı. Kavanozun daha başka taş almayacağına emin olduktan sonra öğrencilere döndü ve:
-"Bu kavanoz doldu mu" diye sordu. Öğrenciler hep bir ağızdan;
-"Doldu" diye cevapladılar. Profesör;
-"Öyle mi?" dedi ve kürsünün altına eğilerek bir kova mıcır çıkarttı. Mıcırı kavanozun ağızından yavaş yavaş döktü. Sonra kavanozu sallayarak, mıcırın taşların arasına yerleşmesini sağladı. Sonra öğrencilere dönerek bir kez daha:
-"Bu kavanoz doldu mu?" diye sordu. Bir öğrenci:
-"Dolmadı herhalde" diye cevap verdi.
-"Doğru dedi profesör ve yine kürsünün altına eğilerek, bir kova kum aldı ve yavaş yavaş tüm kum taneleri, taşlarla mıcırların arasına nüfuz edene kadar döktü. Yine öğrencilere döndü ve:
-"Bu kavanoz doldu mu?" diye sordu. bir ağızdan:
-"Hayır" diye bağırdılar.
-"Güzel" dedi profesör ve kürsünün altına eğilerek bir sürahi su aldı ve kavanoz doluncaya kadar suyu boşalttı. Sonra öğrencilere dönerek;   
-Bu deneyin amacı neydi?" diye sordu. Uyanık bir öğrenci hemen:
"Zamanımız ne kadar dolu görünürse görünsün, daha ayırabileceğimiz zamanımız mutlaka vardır" diye atladı.
-"Hayır" dedi profesör, "Bu deneyin esas anlatmak istediği eğer büyük taşları baştan yerleştirmezsen, küçükler girdikten sonra büyükleri hiçbir zaman kavanozun içine koyamazsın.
" Öğrenciler şaşkınlık içinde birbirlerine bakarken profesör devam etti.”
 
-"Nedir hayatınızdaki büyük taşlar? Çocuklarınız, eşiniz, sevdikleriniz, arkadaşlarınız, eğitiminiz, hayalleriniz, sağlığınız, bir eser yaratmak, başkalarına faydalı olmak, onlara bir şey öğretmek! Büyük taşlarınız belki bunlardan birisi, belki bir kaçı, belki hepsi. Bu akşam uykuya yatmadan önce iyice düşünün ve sizin büyük taşlarınız hangileridir, karar verin. Bilin ki, büyük taşlarınızı kavanoza ilk olarak yerleştirmezseniz hiçbir zaman bir daha koyamazsınız, o zaman da ne kendinize ne çalıştığınız kuruma ne de ülkenize faydalı olursunuz. Bu da iyi bir iş adamı gerçekte de iyi bir adam olamayacağınızı gösterir.
Sizin büyük taşlarınız neler, hiç düşündünüz mü? Özellikle de yerleştirilmesi gereken zamanda, hangi taşı yerleştirmeniz gerektiğinin farkında değilseniz hayatınızın geri kalan kısmında koymayı düşündüğünüz taşları da istediğiniz gibi yerleştirmeyeceğiniz aşikar. Belki de bu taş, üniversiteyi kazanmak, kavanozunuzu doldurmanıza yardımcı olacak en büyük taşlardan biri. Hayat kavanozunuza doğru taşları, doğru zamanda yerleştirmeniz dileğiyle…
Sayın Alp vaktinizi bizlere ayırdığınız için teşekkür ederim.
iyi çalışmalar diliyorum.
 
 


En son eklenen 5 makale

Makale Başlığı
Ekleyen
Tarih
Okunma
Avşaroglu
05.05.2016
1244
TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ANKARA 3 SALDIRISININ BÖLGESEL AKTÖRLER VE OLAYA ETKİ EDEN PARAMETRELER YÖN
Avşaroglu
05.05.2016
1395
KENTLEŞME VE KONUT POLİTİKALARI
Avşaroglu
05.05.2016
1244
www.ozanavsaroglu.com
copyright (c) 2010-2011 Tüm Hakları Saklıdır
web tasarım fby
iletişim: efebeytasarim@yahoo.com